9 Βέλτιστες Πρακτικές για την Ασφάλεια του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου σας – Email (Οδηγός 2025)

Μοιράσου στο

Ο παρακάτω οδηγός θα σας καθοδηγήσει στις βασικές βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου που πρέπει να γνωρίζετε για να εκπαιδεύσετε τους υπαλλήλους, να μετριάσετε τους κινδύνους και να προστατεύσετε τον οργανισμό σας.

3,4 δισεκατομμύρια email αποστέλλονται καθημερινά από εγκληματίες του κυβερνοχώρου…

Σύμφωνα με το Κέντρο Παραπόνων για το Διαδικτυακό Έγκλημα του FBI, οι επιθέσεις που βασίζονται σε email έχουν αυξηθεί κατά 300% από το 2020.

Καθώς συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες απειλές, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι πρακτικές ασφάλειας email του οργανισμού σας ωριμάζουν για να συμβαδίζουν με αυτές τις απειλές.

Αυτό το εγχειρίδιο θα σας καθοδηγήσει στις βασικές βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας email που πρέπει να γνωρίζετε για να εκπαιδεύσετε τους υπαλλήλους, να μετριάσετε τους κινδύνους και να προστατεύσετε τον οργανισμό σας από κάθε είδους επιθέσεις που βασίζονται σε email.

Ακολουθούν οι 9 βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας email που πρέπει να γνωρίζετε με μια ματιά:

  1. Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους ώστε να αναγνωρίζουν επιθέσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing)

  2. Επενδύστε σε εκπαίδευση που εστιάζει στον ανθρώπινο κίνδυνο

  3. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης (και αποθηκεύστε τους με ασφάλεια)

  4. Εφαρμόστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA)

  5. Προστατευτείτε από κακόβουλα συνημμένα email

  6. Χρησιμοποιήστε προηγμένα εργαλεία ασφάλειας email

  7. Ενημερώστε τακτικά το λογισμικό και τα συστήματα σας

  8. Ενισχύστε μια θετική κουλτούρα ασφάλειας

  9. Καθιερώστε σαφείς διαδικασίες αναφοράς

Τύποι επιθέσεων email που πρέπει να προσέξετε

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2024 σε 500 ηγέτες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας:

  • Το 94% των οργανισμών αντιμετώπισε περιστατικό ασφάλειας email

  • Το 91% αντιμετώπισε απώλεια δεδομένων

  • Το 94% έπεσε θύμα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing)

    Και το τοπίο των κυβερνοαπειλών εξελίσσεται συνεχώς…

Και το τοπίο των κυβερνοαπειλών εξελίσσεται συνεχώς…

Από σχεδόν 100 εκατομμύρια email ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) που μπλοκαρίστηκαν από φίλτρα Gmail, το 68% ανήκε σε μια προηγουμένως άγνωστη απάτη.

Αυτό σημαίνει ότι αν βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή άμυνας, οι βέλτιστες πρακτικές και η εκπαίδευσή σας πρέπει επίσης να εξελίσσονται συνεχώς.

Επιθέσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing): Το 94% των οργανισμών αντιμετώπισαν επιθέσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) τον τελευταίο χρόνο, με το 96% να έχει υποστεί αρνητικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα.

Κακόβουλο λογισμικό: Κακόβουλα email που περιέχουν συνημμένα ή συνδέσμους κακόβουλου λογισμικού μπορούν να μολύνουν το δίκτυο της επιχείρησής σας και να θέσουν σε κίνδυνο δεδομένα.

Συλλογή διαπιστευτηρίων: Η συλλογή διαπιστευτηρίων είναι όταν κακόβουλοι δράστες επιχειρούν να κλέψουν τα διαπιστευτήρια σύνδεσης των υπαλλήλων μέσω email ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) ή ψεύτικων σελίδων σύνδεσης. Αυτά τα διαπιστευτήρια μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα συστήματα της εταιρείας, την παραβίαση ευαίσθητων δεδομένων ή την έναρξη περαιτέρω επιθέσεων.

Επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής: Οι τακτικές κοινωνικής μηχανικής εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ψυχολογία για να χειραγωγήσουν τους υπαλλήλους ώστε να αποκαλύψουν πληροφορίες ή να εκτελέσουν μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες.

 

‍1. Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους να αναγνωρίζουν επιθέσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing)

Οι σύγχρονες επιθέσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) είναι οικονομικά αποδοτικές, επεκτάσιμες και συχνά επιτυχημένες, επειδή οι υπάλληλοι δεν είναι πλήρως προετοιμασμένοι να τις αναγνωρίσουν.

Η εκπαίδευση των υπαλλήλων στην αναγνώριση και την αναφορά επιθέσεων ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) είναι απαραίτητη για τον μετριασμό των κινδύνων και την ενίσχυση της ασφάλειας email του οργανισμού σας.

Διδάξτε τους υπαλλήλους να εντοπίζουν προειδοποιητικά σημάδια

Οι εισβολείς αξιοποιούν την ανθρώπινη ψυχολογία, χρησιμοποιώντας τον φόβο, την επείγουσα ανάγκη ή την περιέργεια για να ξεγελάσουν τους παραλήπτες ώστε να κάνουν κλικ σε συνδέσμους ή να κατεβάσουν αρχεία.

Τα email ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) μπορεί να περιλαμβάνουν ύποπτους συνδέσμους, κακόβουλα συνημμένα ή επείγοντα αιτήματα.

Βασικοί δείκτες για την εκπαίδευση των υπαλλήλων περιλαμβάνουν:

  • Γενικούς χαιρετισμούς αντί για εξατομικευμένους χαιρετισμούς.

  • Αιτήματα για επαλήθευση διαπιστευτηρίων σύνδεσης ή επεξεργασία απροσδόκητων συναλλαγών.

  • Διακριτικές ασυνέπειες σε τομείς email ή στοιχεία αποστολέα.

Σημείωση: Συχνά, απλώς τοποθετώντας τον δείκτη του ποντικιού πάνω από έναν σύνδεσμο για να ελέγξετε την πραγματική διεύθυνση URL μπορεί να αποτρέψει την επιτυχία μιας προσπάθειας ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing).

Διεύθυνση παραβίασης email επιχείρησης

Οι επιθέσεις παραβίασης email επιχείρησης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς στοχεύουν υπαλλήλους με εξαιρετικά εξατομικευμένα και πιστευτά μηνύματα.

Ενώ το ransomware τείνει να γίνεται πρωτοσέλιδο, οι επιθέσεις παραβίασης email επιχείρησης εξακολουθεί να είναι η πιο παραγωγική και δαπανηρή μορφή επίθεσης μέσω email.

Η τεχνολογία Deepfake AI αυξάνει τον κίνδυνο των επιθέσεων αυτών, καθιστώντας τες πιο πειστικές και εύκολες στην εκτέλεση.

Οι επιθέσεις αυτές έχουν γίνει ολοένα και πιο εξελιγμένες, συχνά χρησιμοποιώντας πλαστογραφημένες διευθύνσεις email (spoofed email address) ή μικρές αλλαγές τομέα που είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Για την καταπολέμηση αυτής της απειλής, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητούν ασυνήθιστα αιτήματα, ανεξάρτητα από το από ποιον φαίνεται να προέρχονται.

Προσομοίωση ρεαλιστικών σεναρίων ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing).

Οι προσομοιώσεις είναι ένας ισχυρός τρόπος για την προετοιμασία των εργαζομένων για πραγματικές επιθέσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing).

Επιτρέπουν στους ανθρώπους να εξασκούνται στον εντοπισμό και την αναφορά απειλών σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Όταν οι εργαζόμενοι βιώνουν μια προσομοιωμένη επίθεση, είναι πολύ πιο πιθανό να αναγνωρίσουν και να αποφύγουν τις πραγματικές.

Ανεξάρτητα από το πόσο προηγμένη είναι η τεχνολογία AI που οδηγεί μια τέτοια επίθεση, η τακτική θα ενεργοποιήσει ορισμένα ψυχολογικά κουδούνια συναγερμού σε έναν εκπαιδευμένο εργαζόμενο.

‍2. Επενδύστε σε εκπαίδευση που εστιάζει στον ανθρώπινο κίνδυνο

Η μείωση του κινδύνου ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) προσφέρει μια από τις υψηλότερες αποδόσεις επένδυσης όσον αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας email του οργανισμού σας.

Αλλά δεν είναι όλες οι εκπαιδεύσεις ίδιες.

Η παραδοσιακή εκπαίδευση ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια συχνά μοιάζει με άσκηση συμμόρφωσης για τους περισσότερους υπαλλήλους – κάτι που οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να κάνουν, όχι κάτι για το οποίο ενθουσιάζονται.

Για να επιτευχθεί πραγματική, μετρήσιμη αλλαγή συμπεριφοράς, τα προγράμματα εκπαίδευσης πρέπει να υπερβαίνουν τη συμμόρφωση και να επικεντρώνονται στην αποτελεσματική εμπλοκή των υπαλλήλων και στην μετρήσιμη αλλαγή της συμπεριφοράς τους.

Η αναφορά απειλών είναι ένα εξαιρετικό μέτρο για την αξιολόγηση της επιτυχίας ενός προγράμματος, επειδή αυτή η συμπεριφορά μεταφράζεται άμεσα σε μείωση του κινδύνου.

Εξατομικεύστε την εκπαίδευση σε κάθε υπάλληλο

Δεν μπορείτε να περιμένετε ότι ένα μοντέλο ενιαίας στρατηγικής θα έχει απήχηση σε όλους.

Για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να αντιμετωπίζει τα μοναδικά προφίλ κινδύνου ασφαλείας και τις επιθέσεις που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι με βάση τους ρόλους και τις ευθύνες τους.

Προσαρμόζοντας το πρόγραμμα στις ατομικές ανάγκες, οι υπάλληλοι αισθάνονται ότι η εκπαίδευση είναι σχετική, γεγονός που τους καθιστά πιο πιθανό να συμμετάσχουν.

Κάντε την εκπαίδευση πραγματικά ενδιαφέρουσα

Η συμμετοχή είναι το κλειδί για τη μείωση του ανθρώπινου λάθους και την οικοδόμηση μιας κουλτούρας επαγρύπνησης.

Η εκπαίδευση πρέπει να είναι διαδραστική, ευχάριστη και ανταποδοτική.

Το μοντέλο gamification θέτει τους χρήστες στη θέση του οδηγού.

Οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι αποτελούν μέρος του προγράμματος, όχι ότι τους εξαναγκάζουν.

Γίνεται κάτι που θέλουν να κάνουν, όχι κάτι που πρέπει να κάνουν.

Χρησιμοποιώντας κίνητρα όπως πίνακες κατάταξης και ανταμοιβές, οι εργαζόμενοι παρακινούνται να βελτιωθούν και η αναφορά ύποπτων email (suspicious emails) γίνεται δεύτερη φύση.

Παροχή συνεχούς και προσαρμοστικής μάθησης

Η εκπαίδευση πρέπει να εξελίσσεται με το τοπίο των απειλών για να παραμένει αποτελεσματική.

Οι απειλητικοί παράγοντες βελτιώνουν συνεχώς τις τακτικές τους, από το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) με κωδικό QR έως τις επιθέσεις deepfake.

Η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι μεμονωμένη, πρέπει να είναι συνεχής και προσαρμοστική.

Μετρήστε και παρακολουθήστε τα αποτελέσματα

Δεν μπορείτε να βελτιώσετε αυτό που δεν μετράτε.

Τα αποτελεσματικά προγράμματα εκπαίδευσης παρέχουν μετρήσεις που βοηθούν τους οργανισμούς να παρακολουθούν την απόδοση και να προσαρμόζουν ανάλογα τις στρατηγικές τους.

Παλιότερα, βλέπαμε περίπου το 10% των εργαζομένων να συμμετέχουν τακτικά στην εκπαίδευση και ελάχιστοι ανέφεραν προσομοιώσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing).

Μετά την εφαρμογή ενός πιο ελκυστικού προγράμματος, τα ποσοστά αναφοράς αυξήθηκαν στο 65-70% σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Μετρήσεις όπως τα ποσοστά αναφοράς και η εμπλοκή των εργαζομένων είναι απαραίτητες για την κατανόηση του αντίκτυπου της εκπαίδευσής σας.

 

3. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης (και αποθηκεύστε τους με ασφάλεια)

Οι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν κρίσιμο στοιχείο των μέτρων ασφαλείας του email σας.

Οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης και τα επαναχρησιμοποιούμενα διαπιστευτήρια εκμεταλλεύονται εύκολα κακόβουλοι παράγοντες μέσω μεθόδων όπως brute-force attacks, παραβίαση διαπιστευτηρίων και τακτικές κοινωνικής μηχανικής.

Ένας μόνο παραβιασμένος κωδικός πρόσβασης μπορεί να οδηγήσει σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και να εκθέσει ένα ολόκληρο εταιρικό δίκτυο.

Βεβαιωθείτε ότι οι κωδικοί πρόσβασης των εργαζομένων είναι ισχυροί

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σημεία εισόδου για κακόβουλους χρήστες για πρόσβαση σε συστήματα email.

Η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, καθιστώντας σημαντικά πιο δύσκολο για τους εισβολείς να παραβιάσουν.

Βέλτιστες πρακτικές για τη δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης:

  • Χρησιμοποιήστε τουλάχιστον 13 χαρακτήρες ή περισσότερους, συνδυάζοντας κεφαλαία και πεζά γράμματα, αριθμούς και σύμβολα.

  • Αποφύγετε απλούς κωδικούς πρόσβασης όπως “1234” ή “password”.

  • Μην επαναχρησιμοποιείτε κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς – αυτό περιορίζει τον κίνδυνο διασποράς παραβιασμένων λογαριασμών σε άλλα συστήματα.

  • Ενημερώνετε τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης για προστασία από τρωτά σημεία ασφαλείας.

Κάντε υποχρεωτικούς τους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης (password manager)

Η διαχείριση σύνθετων κωδικών πρόσβασης για πολλούς διαδικτυακούς λογαριασμούς είναι δύσκολη.

Αλλά εδώ ακριβώς έρχεται να παίξει ρόλο ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης;

  • Αποθηκεύει με ασφάλεια προηγμένους κωδικούς πρόσβασης για πολλά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων παρόχων υπηρεσιών email και εργαλείων επικοινωνίας επιχειρήσεων.

  • Δημιουργεί ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε με ασφάλεια.

  • Παρέχει μια εναλλακτική λύση σε επικίνδυνες μεθόδους αποθήκευσης, όπως σημειώσεις, αυτόματη συμπλήρωση στο πρόγραμμα περιήγησης ή αρχεία υπολογιστή.

4. Εφαρμογή πολυπαραγοντικής πιστοποίησης (MFA – multi-factor authentication)

Οι κωδικοί πρόσβασης από μόνοι τους δεν επαρκούν πλέον για την προστασία λογαριασμών email και ευαίσθητων μηνυμάτων email.

Η πολυπαραγοντική πιστοποίηση (MFA) προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στη διαδικασία πιστοποίησης, απαιτώντας από τους χρήστες να επαληθεύουν την ταυτότητά τους με πολλαπλούς παράγοντες πιστοποίησης.

Η έρευνα δείχνει ότι το MFA μπορεί να αποτρέψει το 99,9% των αυτοματοποιημένων κυβερνοεπιθέσεων, καθιστώντας την ακρογωνιαίο λίθο των αποτελεσματικών πρακτικών ασφάλειας email.

Γιατί το MFA είναι κρίσιμη για την ασφάλεια email

Το MFA ενισχύει την προστασία συνδυάζοντας ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης με μια πρόσθετη μέθοδο επαλήθευσης, όπως:

  • Έναν κωδικό πρόσβασης μίας χρήσης (OTP) που παρέχεται μέσω κινητών τηλεφώνων ή προγραμμάτων-πελατών email.

  • Βιομετρική πιστοποίηση όπως δακτυλικά αποτυπώματα ή αναγνώριση προσώπου για προσωπικούς λογαριασμούς και εταιρικά συστήματα.

  • Διακριτικά υλικού ή πιστοποιητικά που βασίζονται σε λογισμικό για ευαίσθητες υπηρεσίες email.

  • Η προσθήκη MFA είναι σαν να κλειδώνει ένα θησαυροφυλάκιο με πολλά κλειδιά.

Ακόμα και αν κλαπεί ένα, ο κακόβουλος χρήστης δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο.

Αυτή η πολυεπίπεδη προσέγγιση μειώνει τους κινδύνους μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης και παραβίασης λογαριασμού.

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για την εφαρμογή του MFA

Η επιλογή των παραγόντων ελέγχου ταυτότητας θα πρέπει να εξισορροπεί την ευκολία με την ασφάλεια χωρίς να απογοητεύει τους υπαλλήλους.

  • Επιλέξτε τους σωστούς παράγοντες: Χρησιμοποιήστε βιομετρικά στοιχεία, διακριτικά υλικού ή ελέγχους ταυτότητας που βασίζονται σε εφαρμογές με βάση την ευαισθησία του συστήματος ή των υπηρεσιών email που προστατεύονται.

  • Επιβάλλετε τακτικές ενημερώσεις: Διατηρείτε τα συστήματα MFA ενημερωμένα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας για την αντιμετώπιση πιθανών ευπαθειών.

  • Ενεργοποιήστε πολιτικές κλειδώματος λογαριασμού: Αποκλείστε τις επιθέσεις brute-force κλειδώνοντας λογαριασμούς μετά από επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες σύνδεσης.

  • Παρακολουθήστε για ανωμαλίες: Εντοπίστε σημάδια επιθέσεων εξάντλησης MFA, όπου οι επαναλαμβανόμενες προτροπές θα μπορούσαν να υποδηλώνουν κακόβουλη πρόθεση. (Οι εισβολείς βασίζονται στην εξάντληση για να παρακάμψουν το MFA, οπότε φροντίστε να παρακολουθείτε αυτά τα μοτίβα για τον μετριασμό των κινδύνων στον κυβερνοχώρο).

5. Προστατευτείτε από κακόβουλα συνημμένα email

Το 94% του κακόβουλου λογισμικού παραδίδεται μέσω συνημμένων email.

Γι’ αυτό η ασφάλεια των συνημμένων email αποτελεί κρίσιμο μέρος οποιασδήποτε στρατηγικής ασφάλειας email.

Δώστε στους υπαλλήλους αυτές τις οδηγίες για τα συνημμένα email

Αποφύγετε το άνοιγμα συνημμένων από άγνωστες πηγές: Ποτέ μην κατεβάζετε ή ανοίγετε αρχεία από άγνωστο αποστολέα ή ανεπιθύμητα email.

Σάρωση συνημμένων με λογισμικό προστασίας από ιούς: Χρησιμοποιήστε αξιόπιστα προγράμματα προστασίας από ιούς για να σαρώσετε συνημμένα για κακόβουλο κώδικα πριν τα ανοίξετε.

Χρήση πυλών ασφαλείας email: Αναπτύξτε μια ασφαλή πύλη email για να φιλτράρετε τα email που περιέχουν επιβλαβή συνημμένα. Αυτές οι λύσεις αποκλείουν κακόβουλα φορτία πριν φτάσουν στα εισερχόμενα.

Περιορισμός τύπων συνημμένων και ενεργοποίηση περιορισμών αρχείων: Διαμορφώστε τους διακομιστές email για να αποκλείουν δυνητικά επικίνδυνους τύπους αρχείων, όπως αρχεία .exe ή .zip, που χρησιμοποιούνται συχνά για την εκτέλεση επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού.

Κοινή χρήση αρχείων που βασίζεται στο cloud: Μειώστε την εξάρτηση από συνημμένα email για την κοινή χρήση κρίσιμων αρχείων χρησιμοποιώντας πλατφόρμες κοινής χρήσης αρχείων που βασίζονται στο cloud με ενσωματωμένα μέτρα ασφαλείας.

 

‍6. Χρησιμοποιήστε προηγμένα εργαλεία ασφάλειας email

Τα προηγμένα εργαλεία ασφάλειας email είναι απαραίτητα για τον μετριασμό των κοινών απειλών ασφάλειας email.

Λύσεις όπως οι πύλες ασφάλειας email, τα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και τα πρωτόκολλα ελέγχου ταυτότητας θα σας δώσουν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας από τις απειλές ασφάλειας email.

Εξετάστε τις πύλες ασφάλειας email

Οι πύλες ασφάλειας email προστατεύουν από κακόβουλη δραστηριότητα φιλτράροντας τα ανεπιθύμητα μηνύματα, τους κακόβουλους συνδέσμους και τα συνημμένα από τα email πριν φτάσουν στα εισερχόμενα email των χρηστών.

Τα βασικά οφέλη αυτών περιλαμβάνουν:

  • Φιλτράρισμα email για τον αποκλεισμό ανεπιθύμητων email και ύποπτων συνδέσμων email.

  • Σάρωση για κακόβουλο περιεχόμενο τόσο στο περιεχόμενα του email όσο και στα συνημμένα αρχείων.

  • Προστασία από επιθέσεις spear phishing και άλλες επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής.

  • Επιβολή οδηγιών ασφάλειας email και βελτίωση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα ασφαλείας.

Χρήση φίλτρων ανεπιθύμητης αλληλογραφίας

Τα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας είναι απαραίτητα για τον διαχωρισμό των ανεπιθύμητων email από τα νόμιμα email.

Βοηθούν με:

  • Μείωση της έκθεσης σε σχέδια ηλεκτρονικού “ψαρέματος” και κακόβουλους συνδέσμους.

  • Αποκλεισμό email από άγνωστους αποστολείς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες ασφάλειας email.

  • Περιορισμός του κινδύνου πλαστογράφησης email, όπου οι εισβολείς μιμούνται αξιόπιστες διευθύνσεις email.

Διασφάλιση ελέγχου ταυτότητας email με DMARC, DKIM και SPF

Τα πρωτόκολλα ελέγχου ταυτότητας όπως τα DMARC, DKIM και Sender Policy Framework (SPF) παρέχουν κρίσιμες άμυνες κατά της πλαστογράφησης email και της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης των διευθύνσεων email των κατόχων domain.

  • Το DMARC επαληθεύει την αυθεντικότητα των εισερχόμενων email και διασφαλίζει ότι τα μηνύματα που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από έναν αξιόπιστο τομέα είναι έγκυρα.

  • Το DKIM χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για να προσθέσει μια μοναδική υπογραφή στα email, επαληθεύοντας ότι το περιεχόμενό τους δεν έχει αλλοιωθεί.

  • Το SPF βοηθά τους διακομιστές αλληλογραφίας να επιβεβαιώνουν ότι τα εισερχόμενα μηνύματα προέρχονται από εξουσιοδοτημένες πηγές, αποτρέποντας την κατάχρηση από spammers και εισβολείς.

7. Ενημερώνετε τακτικά το λογισμικό και τα συστήματα ασς

Μία από τις απλούστερες αλλά και πιο αποτελεσματικές πρακτικές ασφάλειας email για τους υπαλλήλους είναι η διασφάλιση ότι όλο το λογισμικό και τα συστήματα ενημερώνονται τακτικά.

Το παρωχημένο λογισμικό συχνά περιέχει ευπάθειες που εκμεταλλεύονται οι κυβερνοεγκληματίες για να αναπτύξουν κακόβουλο λογισμικό, να θέσουν σε κίνδυνο τα εισερχόμενα email ή να διεισδύσουν σε εταιρικά email.

Πώς να διασφαλίσετε ότι οι εργαζόμενοι διατηρούν τα συστήματα ενημερωμένα

Ενεργοποίηση αυτόματων ενημερώσεων: Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενεργοποιούν τις αυτόματες ενημερώσεις σε όλες τις συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων-πελατών email και των λειτουργικών συστημάτων.

Προσοχή στα δημόσια δίκτυα Wi-Fi: Προειδοποιήστε τους εργαζόμενους σχετικά με την πρόσβαση σε λογαριασμούς email ή τη λήψη ενημερώσεων μέσω δημόσιων δικτύων Wi-Fi για να αποτρέψετε παρεμβολές ή έκθεση σε κακόβουλη δραστηριότητα.

Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση εργαζομένων: Βεβαιωθείτε ότι οι ενημερώσεις λογισμικού καλύπτονται στην εκπαίδευση ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κατανοούν πώς η καθυστέρηση των ενημερώσεων μπορεί να κάνει τις συσκευές τους ευάλωτες σε απειλές ασφάλειας email.

8. Ανάπτυξη μιας θετικής νοοτροπίας ασφάλειας

Η ανάπτυξη μιας ισχυρής νοοτροπίας ασφάλειας εντός του οργανισμού σας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την καταπολέμηση των απειλών ασφάλειας email.

Οι εργαζόμενοι είναι η πρώτη και τελευταία γραμμή άμυνάς σας ενάντια στις επιθέσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing).

Μια θετική νοοτροπία ασφάλειας δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να αναγνωρίζουν και να αντιδρούν αποτελεσματικά στις απειλές ασφάλειας email και μετατρέπει την κυβερνοασφάλεια σε κοινή ευθύνη – όχι κάτι που συμβαίνει απλώς στο παρασκήνιο.

Βήματα για την οικοδόμηση μιας θετικής νοοτροπίας ασφάλειας

Δώστε το παράδειγμα: Οι ηγέτες και οι διευθυντές επιχειρήσεων θα πρέπει να αποτελούν πρότυπο πρακτικών ασφάλειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως η χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων και η τήρηση των εταιρικών πολιτικών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η ορατή δέσμευση για την ασφάλεια ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα.

Ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία: Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι υπάλληλοι αισθάνονται άνετα να αναφέρουν κινδύνους ασφάλειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ύποπτες δραστηριότητες.

Ανταμείβετε την καλή συμπεριφορά ασφάλειας: Αναγνωρίστε και ανταμείψτε τους υπαλλήλους που ακολουθούν με συνέπεια τις οδηγίες ασφάλειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή αναφέρουν κακόβουλο περιεχόμενο. Η θετική ενίσχυση βοηθά στην οικοδόμηση συνηθειών.

Ενσωματώστε την ασφάλεια στις καθημερινές δραστηριότητες:Κάντε την ασφάλεια μέρος της εργασίας των υπαλλήλων ενσωματώνοντας την εκπαίδευση στην καθημερινή τους ροή εργασίας.

9. Καθιερώστε σαφείς διαδικασίες αναφοράς

Μια αποτελεσματική στρατηγική ασφάλειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν αφορά μόνο τον εντοπισμό απειλών. Πρόκειται για ένα σαφές σχέδιο δράσης όταν εντοπίζονται αυτές οι απειλές.

Καθορίζοντας σαφείς διαδικασίες αναφοράς, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι αυτές οι απειλές αντιμετωπίζονται γρήγορα και αποτελεσματικά.

Σχεδιάστε ένα εύχρηστο σύστημα αναφοράς

Η δημιουργία ενός βελτιστοποιημένου συστήματος αναφοράς περιστατικών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ολόκληρο τον οργανισμό σας.

Η διαδικασία αναφοράς σας θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες οδηγίες για τους υπαλλήλους ώστε να επισημαίνουν πιθανές προσπάθειες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing), κακόβουλα συνημμένα ή ασυνήθιστη συμπεριφορά αποστολέα.

Αυτό σημαίνει τη δημιουργία μιας ειδικής διεύθυνσης email ή συστήματος έκδοσης αιτημάτων όπου οι υπάλληλοι μπορούν να προωθούν ύποπτα μηνύματα, μαζί με σαφείς οδηγίες σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να συμπεριλάβουν στις αναφορές τους.

Ενθαρρύνετε την ενεργό συμμετοχή

Εκπαιδεύστε την ομάδα σας ώστε να καταγράφει βασικές λεπτομέρειες, όπως τη διεύθυνση email του αποστολέα, τη γραμμή θέματος, τη χρονική σήμανση και τυχόν ασυνήθιστα στοιχεία που πυροδότησαν την υποψία τους.

Αυτή η προσέγγιση βοηθά την ομάδα ασφαλείας σας να αξιολογεί και να ανταποκρίνεται γρήγορα σε πιθανές απειλές, ενώ παράλληλα δημιουργεί μια βάση δεδομένων με μοτίβα επίθεσης ειδικά για τον οργανισμό σας.

Σκεφτείτε να εφαρμόσετε ένα απλό σύστημα ταξινόμησης που βοηθά τους υπαλλήλους να κατηγοριοποιούν τον επείγοντα χαρακτήρα των αναφορών τους.

Για παράδειγμα, τα email που περιέχουν επείγοντα αιτήματα πληρωμής ή προσπάθειες πλαστοπροσωπίας στελέχους θα πρέπει να επισημαίνονται ως περιστατικά υψηλής προτεραιότητας που απαιτούν άμεση προσοχή.

Να θυμάστε ότι η θετική ενίσχυση παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση ισχυρών συνηθειών αναφοράς.

Αναγνωρίστε τους υπαλλήλους που αναφέρουν συνεχώς ύποπτα email.

Αυτό δημιουργεί μια κουλτούρα όπου η επαγρύπνηση εκτιμάται και η συμπεριφορά που είναι συνειδητή στην ασφάλεια γίνεται δεύτερη φύση.

‍Γιατί να επιλέξετε την EnterTheWeb ως συνεργάτη σας;

Η EnterTheWeb ενισχύει την ασφάλεια του email προσφέροντας καινοτόμες λύσεις που αντιμετωπίζουν το εξελισσόμενο τοπίο απειλών και παρέχουν στους οργανισμούς ολοκληρωμένη προστασία από επιθέσεις που βασίζονται σε email. Με χαρακτηριστικά όπως προηγμένη ανίχνευση απειλών, παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και απρόσκοπτη ενσωμάτωση με την υπάρχουσα υποδομή email, η EnterTheWeb δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρίσεις να προστατεύουν τις επικοινωνίες email τους και να μετριάζουν αποτελεσματικά τους κινδύνους.

Σχετικά άρθρα

Ασφάλεια στο internet

9 Βέλτιστες Πρακτικές για την Ασφάλεια του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου σας – Email (Οδηγός 2025)

Ο παρακάτω οδηγός θα σας καθοδηγήσει στις βασικές βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου που πρέπει να γνωρίζετε για να εκπαιδεύσετε τους υπαλλήλους, να

Mobile Apps

Το τέλος του Skype μετά από 22 χρόνια!

Το Skype, η εμβληματική πλατφόρμα επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, έκλεισε επίσημα στις 5 Μαΐου 2025, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής για την ψηφιακή επικοινωνία. Μετά από

Θέλετε να προωθήσετε την επιχείρισή σας;

Επικοινωνήστε μας

Κύλιση στην κορυφή