Δημιουργία blog. Τι πρέπει να ξέρω? Ξε-blog-αρε- EntertheWeb

Μοιράσου στο

Ξε-blog-αρε!

Απέκτησε ένα φτηνό ηλεκτρονικό υπολογιστή, μια σύνδεση στο Internet και βγες από τα συνηθισμένα! Στο internet θα βρεις ότι επιθυμείς να ασχοληθείς με χρόνο από μερικά λεπτά μέχρι και αρκετές ώρες, για απλή ψυχαγωγία μέχρι και για να κάνεις μια επιστημονική έρευνα! Το περιεχόμενο ποικίλει και είναι σε διάφορες οι κατηγορίες, forum συζητήσεων, social networks (π.χ. facebook), δικτυακές πύλες με οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά κ.α. θέματα, ιστολόγια ή κοινώς blogs και άλλα πολλά!

Φιλοξενία για το Blog σας εδώ!

Στην πλειάδα των προαναφερόμενων είτε είσαι απλός επισκέπτης ? αναγνώστης είτε συμμετέχεις σε μια συγκεκριμένη κατηγορία που σου προσφέρουν να κάνεις κάποιο σχόλιο ή κάποια αναφορά! Στα blogs  έχεις μεγαλύτερη δυναμική γιατί μπορείς να το δημιουργήσεις εξ? ολοκλήρου εσύ με ότι περιεχόμενο θέλεις και να το ανανεώνεις μόνος σου χωρίς να χρειάζεται να είσαι ο Kevin Mitnick1.

Τι σημαίνει όμως ο όρος blog?

Ο όρος blog που στα ελληνικά μπορεί να αποδοθεί ως ιστολόγιο προήλθε από τη σύμπτυξη των λέξεων web log, blog. Θα μπορούσαμε να το αναφέρουμε καταγραφή προσωπικών αρχείων-σκέψεων στο διαδίκτυο! Συνήθως δημιουργείται από κάθε άτομο ξεχωριστά και περιέχει σχόλια, περιγραφές από προσωπικές εμπειρίες και γεγονότα. Στη πραγματικότητα είναι ένα ημερήσιο προσωπικό ημερολόγιο.
blog στο Rethimno.grΈνα blog μπορεί να περιέχει κείμενο, φωτογραφίες ακόμα και βίντεο σχετικά με το θέμα που αναφέρουμε. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα από τους αναγνώστες να γράφουν σχόλια και να συμμετέχουν έτσι ενεργά σε ένα θέμα.
Τα θέματα των blogs μπορεί να ποικίλουν σε

 • πολιτικά
 • κοινωνικά
 • υγείας
 • μουσικά
 • αθλητικά
 • τεχνολογίας
 • τέχνες
 • κ.α.

Επιλέγοντας το κατάλληλο θέμα

Το να διατηρείς ένα ιστολόγιο χρειάζεται να έχεις κάποια στοιχεία που να σε κάνουν να διαφοροποιείσαι από τους άλλους, είτε στο τρόπο που γράφεις είτε το θέμα που επιλέγεις να έχει και απήχηση αλλά και να έχεις τις απαραίτητες γνώσεις να το στηρίξεις!
Για παράδειγμα είναι προτιμότερο να αποφύγεις να δημιουργήσεις ένα blog με περιεχόμενο οικονομικά ζητήματα αν δεν είσαι γνώστης οικονομικών θεμάτων απλά και μόνο επειδή είδες κάπου ένα άρθρο για οικονομικά θέματα! Σίγουρα όμως κανείς δε θα σου απαγορεύσει, ούτε θα σε κατακρίνει αν ξεκινήσεις πειραματικά, εξάλλου ο δρόμος προς την αναγνώριση είμαι μακρύς και δύσκολος!

?Ένας καλός τρόπος για να βρεις τι θέματα θα έχει το blog σου είναι να σκεφτείς τι θέματα απασχολούν εσένα τον ίδιο!?
Το πάθος σου και οι γνώσεις σου πάνω στο αντικείμενο που θα διαλέξεις θα σε κάνουν να γράψεις με περισσότερη όρεξη, θα είσαι πιο ευχάριστος για τους αναγνώστες σου και φυσικά θα είναι σχετικά συχνές η τοποθετήσεις σου έτσι ώστε να είναι ενδιαφέρον από τους αναγνώστες σου να σε επισκέπτονται τακτικά!

Κάθε αρχή και δύσκολη

Για να συνεχίζεις να διαβάσεις σημαίνει ότι είσαι ένας από αυτούς που ενδιαφέρεται να δημιουργήσει το δικό του ιστολόγιο και να αναπτύξει μια νέα πτυχή του χαρακτήρα του που τόσο καιρό δεν γνώριζε ότι είχε!

Πολλοί κάτοχοι ιστολογίων (bloggers) δηλώνουν ότι το ξεκίνησαν σαν μια μόδα της εποχής και τελικά κατέληξε ένα σημαντικό κομμάτι έκφρασης στη καθημερινή τους ζωή!

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι είσαι έτοιμος να δημοσιεύσεις τις πρώτες σου σκέψεις και φωτογραφίες είσαι online και διερωτάσαι το «πώς» και το «πού».
Εύκολο! Υπάρχουν πολλοί δικτυακοί τόποι που σου προσφέρουν απλόχερα εργαλεία και χώρο να δημιουργήσεις το λογαριασμό σου2 ή ακόμα να εγκαταστήσεις το δικό  σου ιστολόγιο σε δικό σου χώρο στο internet3! Δεν χρειάζεται γνώσεις προγραμματισμού, απλή εγγραφή και είσαι έτοιμος να γίνεις ο νέος Μάρκος Μουλίτσας4.

Εποχή της εξειδίκευσης

  Όπως σε όλα τα καλά πράγματα συμβαίνει, έτσι και στο διαδίκτυο υπάρχει η εξειδίκευση που ορίζει, καθορίζει, περιορίζει ή διευκολύνει άλλες φορές τις αναζητήσεις μας. Υπάρχουν λοιπόν, δικτυακοί τόποι με συγκεκριμένες κατηγορίες ιστολογίων, όπως ταξιδιωτικά, μεσιτικά, ιατρικά κ.α. που βοηθάνε καλύτερα στην ταξινόμηση και εύρεση αντίστοιχα από τους επίδοξους αναγνώστες. Αναφορικά σας παρουσιάζω και το προσωπικό μου blog5 που έχω δημιουργήσει μέσα στο Rethimno.gr που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ιστολόγια άλλων Ρεθεμνιωτών συμπολιτών μας.

Η δημιουργία ενός ιστολογίου έρχεται σαν συνέπεια προσωπικών ανησυχιών και σκέψεων σε συνάρτηση με την εξοικείωση με την υπάρχουσα τεχνολογία! Όλοι λίγο πολύ είχαμε ένα μικρό λεύκωμα ή έστω είχαμε γράψει σε κάποιας φίλης, το blog δεν είναι τίποτα παραπάνω ή παρακάτω, η ώθηση που θα του δώσεις οφείλεται καθαρά στις προσωπικές σου επιθυμίες και τη φαντασία που διαθέτεις!   

Υπόμνημα

 1. Kevin Mitnick τη δεκαέτία του ?90 ήταν ο σπουδαιότερος hacker στις ΗΠΑ και σήμερα είναι τεχνικός Σύμβουλος σε εταιρείες σε θέματα ασφάλειας.
 2. Αναφέρω ενδεικτικά δύο από τα δημοφιλέστερα  https://www.blogger.com και http://wordpress.com
 3. http://wordpress.org/ γίνεται εγκατάσταση στο server σας (για λίγο πιο προχωρημένους)
 4. Γνωστός Αμερκανός πολιτικος αρθογράφος. Λένε ότι δημιουργεί πρόβλημα στην Αμερικάνικη πολιτική με τους 20.000.000 επισκέπτες μηνιαίως http://www.dailykos.com
 5. http://www.Rethimno.gr/forum/blog.php?b=42

Σχετικά άρθρα

Mobile Apps

Πόσο σημαντικά είναι τα mobile apps;

Τα mobile apps, όπως όλα δείχνουν, είναι μια “οικογένεια” εφαρμογών που θα προκαλέσει τέτοια αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το internet, παρόμοια με αυτή που

Πόσο σημαντικά είναι τα mobile apps;

Πόσο σημαντικά είναι τα mobile apps; Τα mobile apps, όπως όλα δείχνουν, είναι μια “οικογένεια” εφαρμογών που θα προκαλέσει τέτοια αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιούμε

Θέλετε να προωθήσετε την επιχείρισή σας;

Επικοινωνήστε μας

Scroll to Top