Το facebook στο χρηματιστήριο και οι μέτοχοι στα ύψη

Μοιράσου στο

Το facebook στο χρηματιστήριο και οι μέτοχοι στα ύψη

Η απόφαση του Facebook να μπει στο χρηματιστήριο  της Νέας Υόρκης, με στόχο να μαζέψει (για αρχή) 5 δισ. δολάρια, είναι λίγο πολύ γνωστή. Αυτή, όμως, η εξέλιξη μας επέτρεψε να ρίξουμε μια ματιά σε στατιστικά στοιχεία για το Facebook, τα οποία δεν θα μαθαίναμε υπό κανονικές συνθήκες. Μέχρι σήμερα, ως αμιγώς ιδιωτική εταιρεία, το Facebook δεν υποχρεούνταν για παράδειγμα να ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα πιο απίθανα πράγματα που μάθαμε για το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο…

Τη στιγμή της αίτησης το Facebook είχε (περίπου) 845 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα, από τους οποίους οι μισοί συνδέονται σε αυτό και κάνουν 2,7 δισεκατομμύρια likes και comments καθημερινά!

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, το 2009 έκλεισε με 777 εκ. δολάρια, το 2010 με 1,97 δις δολάρια και το 2011 με 3,7 δισ. δολάρια! Η πλειοψηφία των εσόδων προέρχεται από διαφημίσεις, ενώ το τελευταίο διάστημα ανεβαίνει το ποσοστό των εσόδων από τα παιχνίδια που φιλοξενούνται στο Facebook (με πρώτη και καλύτερη στο είδος τη Zynga). Αυτή τη στιγμή το Facebook διαθέτει περίπου 3,9 δισ. δολάρια σε ρευστό!

Βασικός μέτοχος παραμένει, με ποσοστό 28%, ο 27χρονος Mark Zuckeberg, που θα γίνει ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο ετήσιος μισθός του το 2011 ήταν 500 χιλ. δολάρια, όμως από το 2013 θα μειωθεί συμβολικά σε 1 δολάριο. Αντίστοιχες κινήσεις έχουν κάνει στο παρελθόν πολλά σημαντικά στελέχη μεγάλων εταιρειών, όπως ο Steve Jobs, ο Larry Page και ο Eric Schmidt.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Zuckeberg θα κληθεί να πληρώσει φόρο ως και 2 δισ. δολάρια, επειδή σκοπεύει να ασκήσει τα δικαιώματά του επί των μετοχών που κατέχει. Στις ΗΠΑ τα δικαιώματα αυτά φορολογούνται με μέγιστο συντελεστή 35% σαν κανονική αποζημίωση, οπότε ο Zuckeberg θα κληθεί να πληρώσει 1,5 δισ. σε ομοσπονδιακούς φόρους και άλλα 500 εκ. σε φόρους για την πολιτεία της Καλιφόρνια. Την ίδια στιγμή η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται σε 23 δισ. δολάρια.

Βέβαια ο ιδρυτής και CEO του Facebook δεν έχει αφήσει τίποτε στη τύχη, αφού όπως αποκαλύφθηκε έχει καταφέρει να περάσει όρο, σύμφωνα με τον οποίο εάν εξακολουθεί να είναι βασικός μέτοχος όταν πεθάνει θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον διάδοχό του, ο οποίος θα αναλάβει τις τύχες της εταιρeίας.

Από την είσοδο του Facebook στο χρηματιστήριο αναμένεται να γίνει εκατομμυριούχος και ένας ανυποψίαστος graffiti artist. Ο David Choe το 2005 ανέλαβε να φιλοτεχνήσει τους τοίχους της εταιρeίας στο Palo Alto. Τότε του πρότειναν να τον πληρώσουν με λίγες χιλιάδες δολάρια, ή με μετοχές. Διάλεξε τις μετοχές και πλέον οι μετοχές του –με βάση τα επίσημα στοιχεία– αξίζουν 200 εκατομμύρια δολάρια! Ο 36χρονος Choe είναι ένας από τους 1.000 περίπου ανθρώπους που έχουν εργαστεί όλο αυτό το διάστημα για το Facebook και πληρώθηκαν παίρνοντας από 0,1% έως 0,25% της εταιρείας, μερίδια που σύντομα θα μεταφράζονται σε δεκάδες ή και εκατοντάδες εκ. δολάρια.

Ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους μετόχους του Facebook βρίσκεται και η… Microsoft! Συγκεκριμένα κατέχει ποσοστό 1,3% το οποίο αποτιμάται πλέον σε 1,3 δισ. δολάρια. Όταν η Microsoft αγόραζε τις μετοχές αυτές το 2008 είχε ξοδέψει το «ταπεινό» ποσό των 240 εκ. δολαρίων.

Τέλος, ανάμεσα στη λίστα των μετόχων βρίσκεται και ένα όνομα που δεν περιμέναμε να δούμε. Με ποσοστό 1,5% των μετοχών ο Bono (των U2) θα δει την επένδυσή του μέσω της εταιρείας Elevation Partners να αποτιμάται σχεδόν 1 δισ. δολάρια. Καθόλου άσχημα!

Σχετικά άρθρα

Mobile Apps

Πόσο σημαντικά είναι τα mobile apps;

Τα mobile apps, όπως όλα δείχνουν, είναι μια “οικογένεια” εφαρμογών που θα προκαλέσει τέτοια αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το internet, παρόμοια με αυτή που

Πόσο σημαντικά είναι τα mobile apps;

Πόσο σημαντικά είναι τα mobile apps; Τα mobile apps, όπως όλα δείχνουν, είναι μια “οικογένεια” εφαρμογών που θα προκαλέσει τέτοια αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιούμε

Θέλετε να προωθήσετε την επιχείρισή σας;

Επικοινωνήστε μας

Scroll to Top