Τι είναι φιλοξενία ιστοσελίδων? (β’ μέρος)
Φιλοξενώντας ένα website
Ένα website ή αλλιώς δικτυακός τόπος είναι στην ουσία ένας σύνολο αρχείων που πλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα σύστημα πλοήγησης μεταξύ αυτών. Πιο πολύπλοκες ιστοσελίδες διαθέτουν φόρμες, βάσεις δεδομένων να από θηκεύουν αιτήματα, να παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κ.α. αλλά στη γενικότερη έννοια είναι και αυτά ένα σύνολο αρχείων από θηκευμένα σε ένα σκληρό δίσκο. Έτσι σαν όρο φιλοξενίας ιστοσελίδων θα λέγαμε τη απρόσκοπτη διάθεση αρχείων σε χρήστες του internet. Για να είναι ένα website διαθέσιμο στους χρήστες του διαδικτύου χρειάζεται:
- Ένας Η/Υ συνδεδεμένος στο internet όπου θα από θηκευτούν τα αρχεία
- Ένα πρόγραμμα λογισμικού, ο εξυπηρετητής (web server, Apache ή IIS) ο οποίος θα εξυπηρετεί, θα δίνει στην ουσία τα διαθέσιμα αρχεία στους χρηστες ανάλογα το αίτημά τους.
- Ένα τρόπο να γίνει γνωστό το site σου!
Ωραία, ξέρω θα ρωτήσεις αφού έχω υπολογιστή γιατί να μην τον χρησιμοποιήσω να φιλοξενώ τις σελίδες μου? Έχω σύνδεση στο internet και ξέρω να κάνω την εγκατάσταση του Apache ή του IIS server.
Βασικά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Η φιλοξενία μιας ιστοσελίδας απαιτεί τα παρακάτω στοιχεία.
1. Να είσαι Online. Αν κλείσεις τον Η/Υ σου τότε και ο διακομιστής σου (server) θα κλείσει, κάνοντας το website μη προσβάσιμο! Αν πάλι οι συσκευές σου (hardware) ή το λογισμικό σου (software) παρουσιάσει σφάλματα και χρειάζεται να αλλάξεις κάτι ή να κάνεις επανεκίννηση τότε στο χρόνο αυτό το site σου θα είναι κλειστό.
2. Στατική IP. Αν ο Η/Υ σου βρίσκεται πίσω από κάποιο router, τότε πιθανό να μην έχεις στατική IP. Δηλαδή δεν έχεις ένα σταθερό αριθμό ώστε να μπορούν να σε βρίσκουν οι άλλοι με το domain name σου, πχ. 195.125.73.48. Έχεις δηλαδή μεταβαλλόμενη IP και η απόκτηση μίας σταθερής έχει μηνιαίο κόστος μερικές δεκάδες ευρώ, ανάλογα το πάροχο (ISP).
3. Πόροι. Για να δουλέψει ένας διακομιστής web server απρόσκοπτα χρειάζεται αρκετούς πόρους, όπως χώρο στο δίσκο, μνήμη RAM, επεξεργαστική ισχύ, κάποια γεννήτρια για το ρεύμα, τοίχος προστασίας (firewall), αυξημένη δυνατότητα κίνησης δεδομένω (bandwidth) κ.α.
4. Επιπρόσθετο λογισμικό. Για να λειτουργήσει ένας δικτυακός τόπος με κάποιες απαιτήσεις πέρα από το διακομιστή χρειάζεται κάποια βάση δεδομένων SQL, άλλες δωρεάν, MySQL και άλλες με άδειες χρήσεις MS-SQL, Oracle. Επίσης κάποιες επιπρόσθετες γλώσσες προγραμματισμού όπως PHP, ASP, Perl, Python απαιτούν επιπλέον λογισμικό, όπου η τεχνογνωσία είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία τους
Η επιλογή της φιλοξενίας είναι ένα σοβαρό ζήτημα για τη σωστή παρουσία του δικτυακού σας χώρου και πρωτεύων κριτήριο δεν πρέπει να είναι η οικονομικότερη λύση, αλλά η υποστήριξη που μπορεί να σου προσφέρει η εταιρεία παροχής φιλοξενίας.