Οδηγός Αγοράς στο Internet

Μοιράσου στο

Είναι ασφαλές οι online αγορές?

Οδηγός Αγοράς ? στο Internet

Κάντε σήμερα αυτό που θα κάνετε αύριο

Συνεχώς ακούμε από διάφορ
α media τον όρο «Οδηγός Αγοράς». Πώς να αγοράσεις, τι να προσέξεις και που μπορείς να το βρεις. Ελάχιστοι έως και κανένας δεν αναφέρουν το Internet σαν τρόπο αναζήτησης και αγοράς. Σίγουρα όταν αγοράζεις στο internet υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφτείς. Υιοθετώντας όμως κάποιες σωστές γραμμές καθοδήγησης μπορεί το αγοραστικό σου πείραμα να βγει θετικό.

Καταστήματα ηλεκτρονικά, ή από τούβλα και γυψοσανίδες!

Πολλοί άνθρωποι ψωνίζουν σε συμβατικά καταστήματα επειδή πιστεύουν ότι τα έξοδα αποστολής, από ηλεκτρονικά καταστήματα, αυξάνουν το συνολικό κόστος αγοράς. Όμως αν ζεις σε μια πόλη όπως το Ρέθυμνο συνήθως τα έξοδα αποστολής είναι πολύ λιγότερα από τα έξοδα τη βενζίνης που χρειάζεται να καταναλώσεις για να πας στην αγορά και να γυρίσεις, αν σχεδιάζεις να πας Χανιά, Ηράκλειο ή ακόμα και Αθήνα τότε το κόστος ανεβαίνει.

Επιπρόσθετα όταν αναζητάς και καλές τιμές, οι οποίες πιθανόν να απαιτούν  παραπάνω από μία στάσεις για σύγκριση τιμών τότε το πράγμα περιπλέκεται. Πηγαίνεις τουλάχιστον μία φορά για «Έρευνα Αγοράς», βρίσκεις κάτι που πραγματικά σε ενδιαφέρει, ρωτάς την τιμή και ο καταστηματάρχης σου λέει ένα πόσο μάλλον?.υπερτιμημένο, αλλά σου λέει «από ?βδομάδα θα είναι πιο φτηνό λόγω εκπτώσεων». Ξαναπηγαίνεις την άλλη εβδομάδα και μετά λύπης διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει λόγω εξάντλησής του, γιατί ως γνωστών όλοι περιμένουν τις εκπτώσεις και τις προσφορές των καταστημάτων για να προμηθευτούν οτιδήποτε. Αν πάλι βρεις αυτό που θέλεις μάλλον δεν είσαι τυχερός γιατί πρέπει να περιμένεις και στην ουρά του ταμείου
Όσο για την ποικιλία των αντικειμένων που μπορείς να βρεις είναι μάλλον άσκοπο να το αναλύσουμε και ξεφεύγει και από την ουσία του θέματος.

αγορές μέσω internet

Έτσι λοιπόν «ανάβουμε το πράσινο φως στις αγορές μέσω internet αφού επιπρόσθετα θα μας προσφέρει και πολλές ελεύθερες ώρες για να κάνουμε πιο αγαπημένες δραστηριότητες.

Είναι ασφαλές οι online αγορές?

Πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει ακόμα με την ιδέα ότι η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών μέσω internet είναι πολύ επικίνδυνη, όμως η τεχνολογία έρχεται να τους διαψεύσει με δεκάδες τεχνικές κρυπτογράφησης προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των πιστωτικών καρτών.

Όταν θέλουμε να κάνουμε μία αγορά μέσω internet και βρισκόμαστε σε κάποιο δικτυακό τόπο είναι ορθό να κάνουμε την έρευνά μας για την πιστότητα και την ασφάλεια που προσφέρει ο πωλητής, τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, τα έξοδα αποστολής  καθώς επίσης και την πολιτική επιστροφής χρημάτων ή αποζημιώσεως-αλλαγής σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος. Επίσης να ελέγξουμε αν συνεργάζεται όντως με Visa και Mastecard ή ακόμα και με ενδιάμεσους όπως Paypal και Google account.

ασφάλεια ηλεκτρονικών συναλλαγών Τέλος την ώρα της πληρωμής θα πρέπει να ελέγξουμε να δούμε στην διεύθυνση αν όντως παραμένουμε στο αρχικό δικτυακό τόπο ή συνεργαζόμενη τράπεζα και όχι σε ένα τρίτο site εξαπάτησης και κλοπής των στοιχείων μας.

Η διαφορά online και offline αγορών έχει να κάνει με το πώς έχουμε συνηθίσει να ψωνίζουμε. Ξέρουμε και έχουμε μάθει με τον καιρό ότι πρέπει να κλειδώνουμε το αυτοκίνητο, να μην κρατάμε πολλά μετρητά και να μην τα μετράμε μπροστά σε ξένους, να μην αφήνουμε το πορτοφόλι μας στο καρότσι με τα ψώνια χωρίς να το παρακολουθούμε, να μην δίνουμε τον αριθμό PIN σε κανέναν κ.α. Το ίδιο ακριβώς είναι και οι online αγορές. Μαθαίνουμε με τον καιρό πως είναι μια ασφαλή συναλλαγή, πώς να προστατεύουμε την πιστωτική μας κάρτα και να αποφεύγουμε τους παράνομους δικτυακούς τόπους.

Πώς να βρω αυτό που θέλω να αγοράσω?

Σε αυτό το σημείο δυσκολεύουν τα πράγματα για τον αρχάριο χρήστη στο Internet. Του φαντάζουν όλα δύσκολα και απρόσιτα. Ψυχραιμία! Θα σας συνιστούσα να βρείτε όσες περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε για το προϊόν που ζητάτε. Πού? Είτε σε κάποια μηχανή αναζήτησης, είτε στο site του κύριου προμηθευτή. Αυτοί συνήθως προσφέρουν τις περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν και συνήθως προτείνουν μια ενδεικτική λιανική τιμή πώλησης. Συνήθως δεν πουλάνε άμεσα αλλά σας παρέχουν μία λίστα με sites που μπορείτε να αγοράσετε. Μην βιαστείτε να αγοράσετε. Δείτε όσα περισσότερα καταστήματα μπορείτε και συγκρίνετε τις τιμές προσθέτοντας σε κάθε site τους αναγκαίους φόρους και έξοδα αποστολής που πιθανόν θα επιβαρυνθείτε.

Συμβουλή: Όταν κάνετε μία αναζήτηση  σε μία μηχανή αναζήτησης προσθέστε περισσότερα στοιχεία. Π.χ. προσθέστε και το κατασκευαστή όταν ψάχνεται για ΄κουζίνα΄ δηλαδή ΄κουζίνα AEG΄. Όπως επίσης αναζητήστε και πέρα από τα 20- 30 αποτελέσματα.

 

Είναι η χαμηλότερη τιμή η καλύτερη αγοραπωλησία?

Όταν συγκρίνουμε τιμές από διάφορα online καταστήματα παρατηρούμε μεγάλες διαφορές στις τιμές, κάτι που δεν γίνεται σε μεγάλο βαθμό στα κανονικά καταστήματα. Για παράδειγμα έχω δει την τιμή μιας ψηφιακής κάμερας να κυμαίνεται από 99.00? μέχρι και 279.00? για το ακριβώς ίδιο μοντέλο και η τιμή της σε κατάστημα της αγοράς ήταν στα 229.00?. Αναρωτήθηκα λοιπόν, γιατί τόσο ψηλά ή τόσο χαμηλά οι ακραίες τιμές?

Με μια πρώτη σκέψη σίγουρα κάποιος θα σκεφτεί, ότι κάποιες από αυτές ήταν, μεταχειρισμένες, κάποιες ήταν εργοστασιακά ελαττωματικές, ή ακόμα και απομίμηση των πραγματικών μοντέλων. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες πιθανές απαντήσεις που ίσως μας διαφεύγουν με μια γρήγορη σκέψη.

Αν διαλέξουμε την χαμηλότερη τιμή, αγοράζουμε όντως ένα αξιόπιστο προϊόν, όπως αν διαλέγαμε το ακριβό? Σίγουρα η ακριβή λύση δεν είναι και στα πρωταρχικά μας σχέδια και ακριβότερο δεν σημαίνει πάντα καλύτερο. Μπορεί ένα προϊόν να είναι ακριβότερο στο internet γιατί ο ιδιοκτήτης δεν έχει καλό δίκτυο με τους χονδρέμπορους ή το δίκτυο διανομής του δεν είναι και το ιδανικότερο. Μπορεί επίσης το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό κατάστημα να είναι και συμβατό κατάστημα και να μην θέλει να έχει χαμηλότερες τιμές στο διαδίκτυο.

πληρωμή με πιστωτική κάρτα Αντιθέτως αν διαλέξουμε την χαμηλότερη τιμή υπάρχει πιθανότητα το προϊόν αυτό να μην έχει Ελληνική προέλευση, αλλά μιας Ευρωπαϊκής χώρας ή ακόμα και από χώρες της Ασίας και της Αμερικής όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι τιμές αισθητά χαμηλότερες το οποίο είναι και θεμιτό. Επίσης μπορεί στο προϊόν αυτό να αναφέρονται οι λόγοι που είναι φθηνότερο το προϊόν (μεταχειρισμένο, ελαττωματικό) με μικρά γράμματα, ή και σε χρώμα πολύ δυσδιάκριτο ή ακόμα και η επωνυμία του προϊόντος να είναι παρόμοια με αυτή που θέλαμε και να μην το παρατηρήσουμε (π.χ. Adibas αντί για Adidas). Επίσης κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην τιμή είναι οι διαφορετικές τιμές στα έξοδα αποστολής. Μπορεί το προϊόν να δείχνει αρκετά φθηνότερο σε ένα site αλλά τα έξοδα αποστολής να είναι πολλαπλάσια ανεβάζοντας το κόστος αγοράς σε παραπλήσια ή και μεγαλύτερη τιμή από ότι είχαμε δει σε ένα άλλο site. Αντίθετα άλλα site έχουν τέτοια αγοραστική δύναμη ώστε να έχουν χαμηλό κόστος απόκτησης του εμπορεύματος και το κέρδος τους αυτό να το διοχετεύουν στους πελάτες τους. Τέλος μην ξεχνάμε ότι το «marketing» στο internet είναι σκληρό και οι προσφορές πολλές ΥΠΕΡ του καταναλωτή, έτσι ένας ιδιοκτήτης μπορεί να θέλει να αλλάξει τα προϊόντα της αποθήκης του και να προβαίνει σε ριζοσπαστικές εκπτώσεις.

Συμβουλή: Όλες οι χώρες δεν έχουν τις ίδιες μέρες εκπτώσεις, έτσι αγοράζοντας π.χ. κάποιο προϊόν τα Χριστούγεννα από χώρες τις Δυτικής Ευρώπη πιθανόν να το βρούμε φθηνότερα από ότι στην Ελλάδα.

 

Ένα βήμα πριν την τελική απόφαση!

Ευκαιρίες πολλές?Τι να αποφασίσετε?
Έχετε καταλήξει σε προϊόν και οι επιλογές των καταστημάτων είναι δύο. Ένα μεγάλο και αναγνωρισμένο κατάστημα με λίγο χαμηλότερη τιμή και ένα σχετικά νέο με ελάχιστη διαφορά προς τα πάνω. Σκεφτείτε ότι επιλέγοντας το μεγάλο κατάστημα για να γλιτώσετε κάποια ευρώ να μην σας δώσει και μεγάλη σημασία σε ένα προσωπικό σας e-mail όταν θα έχετε κάποια απορία ή πρόβλημα μιας και είναι ήδη αναγνωρισμένο, ενώ το μικρότερο και όχι τόσο αναγνωρισμένο να σας εξυπηρετήσει θέλοντας να χτίσει μια νέα σχέση επιχείρηση-πελάτης και πιθανόν στο μέλλον τα οφέλη-εκπτώσεις-δώρα να είναι περισσότερα σε μια νέα αγορά σας!

Συμβουλή: Αν θέλετε να αγοράσετε πολλά προϊόντα διαλέξτε ένα κατάστημα που να σας παρέχει όσα περισσότερα μπορείτε. Μειώνετε τα έξοδα αποστολής σε έναν πωλητή!

 

 Αξίζει να δοκιμάσεις
Δεν το έχεις κάνει ποτέ? Κάνε την αρχή, αν φοβάσαι κάνε απλά μια έρευνα αγοράς, στείλε ένα e-mail στον ιδιοκτήτη, ρώτα για αντικαταβολή! Ρώτα κάποιο φίλο σου, σίγουρα θα έχει κάτι να σου πει.

Κράτησε στο μυαλό σου της παραπάνω συμβουλές και σίγουρα όλες σου οι αγορές θα έχουν θετική κατάληξη!

Σχετικά άρθρα

Mobile Apps

Πόσο σημαντικά είναι τα mobile apps;

Τα mobile apps, όπως όλα δείχνουν, είναι μια “οικογένεια” εφαρμογών που θα προκαλέσει τέτοια αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το internet, παρόμοια με αυτή που

Πόσο σημαντικά είναι τα mobile apps;

Πόσο σημαντικά είναι τα mobile apps; Τα mobile apps, όπως όλα δείχνουν, είναι μια “οικογένεια” εφαρμογών που θα προκαλέσει τέτοια αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιούμε

Θέλετε να προωθήσετε την επιχείρισή σας;

Επικοινωνήστε μας

Scroll to Top