Σερφάρετε αλά ? Ελληνικά! Ελληνικά ονόματα – domains

Μοιράσου στο

Σερφάρετε αλά ? Ελληνικά! Ελληνικά ονόματα - domains

Ξενομανία ή έλλειψη πληροφόρησης?

Πάει καιρός από τη δεκαετία του ?90 όπου η είσοδος μας στο internet συνεπαγόταν αποκλειστικά από την πλοήγησή μας σε ιστοσελίδες με αγγλικό περιεχόμενο. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί δικτυακοί τόποι (portals, blogs, forums κ.α.) όπου το περιεχόμενό τους είναι εξολοκλήρου στα Ελληνικά δίνοντας την δυνατότητα στον οποιοδήποτε Έλληνα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το διαδίκτυο. Φανταστείτε να μπορούσατε να ανοίξετε κάποιο φυλλομετρητή και να γράφατε αντί για www.Business-news.gr  www.μμε-ειδήσεις.gr. Δεν θα ήταν πολύ πιο φιλικό και πρακτικό προς τον χρήστη? Δεν θα βοηθούσε πολύ περισσότερο και κάποιους που δεν νιώθουν και πολύ άνετα με την Αγγλική γλώσσα. Τι γίνετε λοιπόν με τα Ελληνικά ονόματα? Υπάρχει αυτή η δυνατότητα από το χρήστη?

ΕλληνικάΟνόματα.gr! Υπάρχουν?
Τα Ελληνικά ονόματα όχι μόνο είναι πραγματικότητα, αλλά υπάρχουν και από τον Ιούλιο του 2005!
Σύμφωνα με απόφαση  της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων επιτρέπεται από τις 4 Ιουλίου του 2005 η καταχώρηση Ονομάτων Διαδικτύου με Κατάληξη .gr το μεταβλητό μέρος των οποίων αποτελείται από Ελληνικούς χαρακτήρες.

Παρόλο το πέρας τον δύο ετών παρατηρούμε μια πολύ μικρή αύξηση ονομάτων με Ελληνικούς χαρακτήρες. Πολλές εταιρείες, επιχειρήσεις, οργανισμοί ή ακόμα και ιδιώτες αναζητούν ονόματα με λατινικούς χαρακτήρες και σε περίπτωση που το όνομα ( Domain names) που επιζητούν έχει καταληφθεί, καταφεύγουν σε διάφορους συνδυασμούς. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που ξέρουν και σκέφτονται να αναζητήσουν και ένα όνομα με ελληνικούς χαρακτήρες. Το φαινόμενο αυτό έχει πολλές συνιστώσες με μια κοινή συνισταμένη: Η πληροφόρηση στην Ελλάδα για τα τεκτενόμενα  στο χώρο του διαδικτύου είναι περιορισμένη. Δεν θα αναλωθούμε να αναλύσομε το φαινόμενο μιας και ξεφεύγουμε από το θέμα μας που δεν είναι άλλο από την απλούστευση της χρήσης το διαδικτύου με τη χρήση των Ελληνικών ονομάτων.

Αν πιστεύετε ότι τα ονόματα με Ελληνικούς χαρακτήρες είναι πολυτέλεια θα σας έλεγα ότι αυταπατάστε. Αν δίνατε σε έναν Έλληνα, που γνωρίζει και την Αγγλική γλώσσα, τη δυνατότητα να γράφει στην Ελληνική γλώσσα αντί της Αγγλικής τι πιστεύατε ότι θα διάλεγε? Προσωπικά θα διάλεγα την Ελληνική σαν πιο οικεία. Δεν είναι τυχαίο ότι εταιρείες κολοσσοί, όπως η Microsoft, δημιουργούν λειτουργικά συστήματα και προγράμματα στα Ελληνικά. Να σας θυμίσω? Windows Ελληνικά, Office Ελληνικό και άλλα. Δεν προχωρούν σε τέτοιου είδους μεταφράσεις επειδή τους αρέσει η Ελληνική γλώσσα, απλά θέλουν ο χρήστης να νιώσει πιο άνετα απέναντι στον Η/Υ και στο χώρο του internet.

Ξενομανία ή έλλειψη πληροφόρησης?
Πολλές φορές η ξενομανία που επικρατεί με τα ονόματα σε λατινικούς χαρακτήρες οδηγεί και σε λανθασμένες παραπομπές ή αναγκαστικές αλλοιώσεις της επωνυμίας. Σκεφτείτε π.χ. το όνομα Χαλκιαδάκιης. Θα μπορούσε κάποιος να κατοχυρώσει αυτομάτως το όνομα Χαλκιαδάκης.gr.  Αντί αυτού προχωράει σε μία καταχώρηση με λατινικούς χαρακτήρες Xalkiadakis.gr λόγω της οπτικής ομοιότητας. Κάποιος όμως θα μπορούσε να γράψει το όνομα όπως θα ακουγόταν σωστά  στα αγγλικά, Chalkiadakis.gr.

Μέσα από το παραπάνω παράδειγμα παρατηρούμε ότι για να κατοχυρώσουμε ένα όνομα υπάρχουν πολλοί παράγοντες  που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να σας πείσω ότι Ελληνική ή η Αγγλική ονοματοδοσία είναι η καλύτερη. Σίγουρα όμως προσπαθώ να σας δείξω και μια άλλη κρυφή πτυχή του Ελληνικού internet που ενώ υπάρχει και θα μπορούσε να ακμάζει με γοργούς ρυθμούς, κάποιοι το αγνοούν.

Ίσως, σε μια πηγή πληροφοριών όπως είναι το διαδίκτυο,  να ήταν φρόνιμο λοιπόν να κλείσουμε και την Ελληνική αλλά και την Αγγλική μορφή  του ονόματος που μας ενδιαφέρει, ειδικά αν το κοινό μας περιλαμβάνει και  Έλληνες και Έλληνες λίγο μεγαλύτερης ηλικίας από τους σημερινούς έφηβους που γνωρίζουν Αγγλικά.

tip:  Χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή Domain name

Παρακάτω παραθέτω κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που μπορεί να ενδιαφέρουν κάποιον σχετικά με την Ελληνική ονοματοδοσία.

a. Διάρκεια
Η διάρκεια εκχώρησης κάθε Ονόματος Χώρου [.gr] είναι 2 έτη και άρχεται από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης εκχώρησης στο Μητρώο. Εάν πρόκειται για Όνομα Χώρου [.gr] που ενεργοποιήθηκε κατόπιν αιτήσεως του δικαιούχου (ομόγραφο Όνομα) το χρονικό διάστημα των 2 ετών άρχεται από την υποβολή της αίτησης εκχώρησης του Ονόματος Χώρου [.gr] βάσει του οποίου δεσμεύθηκε και όχι από την ημερομηνία ενεργοποίησής του.

b. Σύνταξη
Ένα Όνομα Χώρου [.gr] αποτελείται από τουλάχιστον τρεις (3) έως εξήντα (60) χαρακτήρες, μη συμπεριλαμβανομένης της κατάληξης [.gr]. Για τα Ονόματα με ελληνικούς χαρακτήρες, ο περιορισμός των εξήντα (60) χαρακτήρων αφορά στο μήκος της κωδικοποιημένης μορφής (punycode).

Τα ονόματα με Ελληνικούς χαρακτήρες εισάγονται στο αρχείο ζώνης του [.gr] βάσει του άτονου ονόματος, στην Punycode μορφή του (π.χ. στεφανάκης.gr -> xn--hxajlkoq3bgcv.gr). Η τονισμένη μορφή του ονόματος συνδέεται σαν συνώνυμο (DNAME) με την άτονη. Μπορείτε να δείτε το μετατροπέαACE (Punycode)  https://grweb.ics.forth.gr/PunycodeConverter_el.jsp

Κατά την δημιουργία ονόματος χώρου που αποτελείται από ελληνικούς χαρακτήρες και περιλαμβάνει τον χαρακτήρα "ς", ο χαρακτήρας αυτός αντικαθίσταται αυτόματα από το σύστημα από το χαρακτήρα "σ". Ανεξάρτητα όμως αν ο τελευταίος χαρακτήρας γραφεί "σ" ή "ς" ή "Σ", πρόκειται για το ίδιο όνομα

c. Συμβατότητα
Για τη λειτουργία των Ονομάτων που αποτελούνται από ελληνικούς χαρακτήρες, στο φυλλομετρητή (browser) Microsoft Internet Explorer χρειάζεται η εγκατάσταση πρόσθετης εφαρμογής (plug-in). Σχετικά ανατρέξτε http://www.idnnow.com/index.jsp. Στην έκδοση 7 του Microsoft Internet Explorer τα ονόματα με ελληνικούς χαρακτήρες υποστηρίζονται χωρίς την εγκατάσταση πρόσθετου λογισμικού, όπως επίσης και στο Mozilla Firefox και Opera.

Σχετικά άρθρα

Mobile Apps

Πόσο σημαντικά είναι τα mobile apps;

Τα mobile apps, όπως όλα δείχνουν, είναι μια “οικογένεια” εφαρμογών που θα προκαλέσει τέτοια αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το internet, παρόμοια με αυτή που

Πόσο σημαντικά είναι τα mobile apps;

Πόσο σημαντικά είναι τα mobile apps; Τα mobile apps, όπως όλα δείχνουν, είναι μια “οικογένεια” εφαρμογών που θα προκαλέσει τέτοια αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιούμε

Θέλετε να προωθήσετε την επιχείρισή σας;

Επικοινωνήστε μας

Scroll to Top